Kasteel Wartburg | Openluchtspektakel Casteren, Elisabeth, De Rebelse Roos

Het openluchtspektakel

Cees Corstiaans, actief lid van zowel de muziekvereniging als de toneelvereniging in Casteren, stuit per toeval op een oud script van het openluchtspektakel over Elisabeth dat is opgevoerd in 1956.  Enthousiast door dit bijzondere verhaal, gaat Cees op zoek naar diverse dorpsgenoten en familieleden die bij dit spektakel betrokken waren en ontdekt hierbij een schat aan foto’s, herinneringen en documenten. Een echte happening destijds, wat 10.000 bezoekers trok naar een klein dorpje in de Kempen. Hoe mooi zou het zijn om met het hele dorp dit stuk nogmaals op te voeren, in een eigentijds jasje, met een boodschap die de tand destijds heeft doorstaan?

Een nieuw openluchtspektakel in 2023: Elisabeth, De Rebelse Roos

In de ‘Elisabeth, De Rebelse Roos’ krijgt het publiek een inkijk in het roerig korte leven van Elisabeth von Thüringen (1207 – 1231). Een van oorsprong Hongaarse prinses die slechts 24 jaar werd. Een bewogen leven in een tijd van kruistochten, veldslagen en een volslagen ander mensbeeld. 

Elisabeth leerde in haar leven de overtuiging van Franciscus van Assisi kennen die haar inspireerde. Ze kwam op heldhaftige wijze op voor de armen en de zieken. Tegen de stroom in van haar gegoede omgeving en de adel, ontdeed zij zichzelf van alle luxe en mooie spullen. Ze was een voorbeeld van ‘eerlijk delen’ en niets ten koste van een ander. 

Zo startte ze een hospitaal voor zieken en deelde ook in tijden van hongersnood voortdurend uit wat ze had. Er is zelfs een dag dat de broden in haar schort veranderen in rode en witte rozen. Dit wordt ook het rozenwonder genoemd. 

In de voorstelling krijgt het publiek in meeslepende taferelen en grootse én kleine scènes te zien hoe het kind Elisabeth dartelt en blij is op Wartburg. Ook maakt het publiek kennis met haar familie, de bevolking met hun eigen liefdes en tragiek. 

Een meeslepend verhaal, dat zich afspeelt in de 13e eeuw maar met een boodschap die vandaag de dag nog altijd actueel is: hoop. Naast voedsel en zorg het diepe gevoel gezien te worden én het diepe gevoel van solidariteit. Dit is met geen geld te koop! Dit laatste legt de link met de huidige tijd waarin liefde en solidariteit sleutelwoorden zijn en in deze tijd herkend worden in initiatieven zoals de voedselbank ten behoeve van hen die dit hard nodig hebben. 

Elisabeth is van vroeger én van nu!