Dirigententeam

Ron Colbers | Cast | Openluchtspektakel Casteren, Elisabeth De Rebelse Roos

Ron Colbers

Ron is fulltime beroepsmuzikant en heeft tijdens en na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) voor diverse ensembles en orkesten de halve wereld afgereisd. Naast deelname aan het Residentie-orkest, de Radio-orkesten, diverse philharmonische orkesten, samenwerking met Afrikaanse percussiemuzikanten, heeft Ron veel multidisciplinaire ervaring met theatergroepen en toneelgezelschappen uit het hele land. Wat dat betreft is het project Elisabeth, De Rebelse Roos dan ook een feest der herkenning! Ron heeft letterlijk van zijn grootste hobby zijn professionele carrière gemaakt. Na de coronaperiode heeft er een ommekeer plaatsgevonden en is besloten om te stoppen als zelfstandig musicus op het professionele podium. Het lesgeven, wat Ron ruim 15 jaar geleden is gestart, is inmiddels geïntensiveerd. Vooral het sociale aspect spreekt hem hierbij aan, de afwisseling en het plezier dat (hobby)muzikanten in de muziek hebben.

  Als mens geniet ik van het feit dat spelers, muzikanten en publiek genieten – even voor een paar uurtjes in je eigen wereld en de dagelijkse zorgen opzij zetten. En voor het publiek: ga achterover zitten en geniet!”

Gert Verrydt

Gert Verrydt

Ook Gert is na zijn studie aan het Conservatorium in Tilburg in het dagelijks leven beroepsmuzikant met als specialisatie de saxofoon en hafabra-directie en dirigent. Momenteel werkt Gert als o.a. coördinator aan de Academie voor Muziek & Woord de Noorderkempen, geeft hij les op diverse plaatsen en is hij dirigent van diverse muziekverenigingen waaronder Casteren en Duizel. Sinds vorig jaar is Gert naast deze drukke werkzaamheden ook een eigen muziekwinkel gestart. De kans om een grote productie als het Elisabethspektakel te mogen doen is door Gert met beide handen aangegrepen.

Als alle verschillende aspecten helemaal samenkomen tot één groot geheel, dat is echt kicken. En voor het publiek: je krijgt spijt als je er niet bij bent!”

Ron en Gert als team

Ieder afzonderlijk van elkaar begonnen naar aanleiding van een vacature in de krant in 2013 bij muziekvereniging St. Willibrordus in Casteren, de een als dirigent Slagwerkgroep (Ron) en en de ander als dirigent Blaasorkest (Gert). Beiden met een eigen repetitieavond en met eigen concerten. Bij gezamenlijke concerten weten ze elkaar te vinden. Daarbij wordt een goede balans gezocht tussen slagwerk en blazers. Repetities starten los van elkaar maar richting de datum van de opvoering wordt de groep fysiek samengevoegd middels “tutti” repetities. Dan moet alles samensmelten tot een prachtig geheel. Wie tijdens de spektakels zelf de touwtjes in handen heeft als dirigent, dat moeten we samen nog bepalen. Belangrijk hierbij is dat we de continuïteit in kwaliteit van de muziek waarborgen!

Het creatieve proces

In mei 2022 is gestart met het doornemen van het script met de regisseur, de dirigenten en diverse leden van de muziekvereniging. Er wordt gesproken over welke sfeer in de scènes zit en welke emoties het publiek te zien en te horenkrijgt. De regisseur denkt in beelden en de dirigenten denken in emoties en sfeer in geluiden. Met verschillende achtergronden qua muziek vult iedereen elkaar goed aan. Op basis van onze brainstorm wordt samen beslist welke muziekkeuzes er gemaakt worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een arrangeur/componist die speciale stukken muziek gaat schrijven en samenstellen op maat. Praktisch gezien zorgt het orkest met de muziek er ook voor dat scènes vloeiend in elkaar overlopen. De muziek zorgt hier voor een verbindingsbrug tussen twee scènes. Bij een openluchtspektakel geldt een zekere mate van vrijheid; in de buitenlucht levert de natuur ook zijn bijdrage en je weet niet wat je van tevoren kunt verwachten. Een onverwachte bijdrage uit de natuur maakt het erg bijzonder.